ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΔΡΑΜΑΣ, Τ.Κ. 661 00
Τηλ.: 25210 – 23540, 22694, 55448, 55449, 26103
Φαξ: 25210 – 55455
http://www.dsdr.gr • e-mail: info@dsdr.gr
Δράμα 5-11-2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου, συμμετείχε δια του Προέδρου του Αναστασίου Πούλιου, στις εκδηλώσεις της τελετής παραδόσεως – παραλαβής χειρογράφου Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης, στον Μέγα πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Δημητρίου, καθώς και στο επίσημο δείπνο που ακολούθησε, το Σαββάτο 3-11-2016, παραμονή της εορτής της προστάτιδος και πολιούχου της Δράμας, Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας.
Ο «Κώδικας 1424» (Codex 1424), όπως ονομάζεται το κειμήλιο, αποτελεί το παλαιότερο πλήρες χειρόγραφο της Καινής Διαθήκης στον κόσμο, γραμμένο στα ελληνικά στη ρέουσα γραφή. Το χειρόγραφο έχει διαστάσεις 28 επί 18 εκατοστά και στις 674 σελίδες του (337 φύλλα γραμμένα και στις δύο πλευρές, με 29 ως 33 γραμμές ανά σελίδα), περιλαμβάνει το σύνολο της Καινής Διαθήκης. Αιώνες μετά τη γραφή του προστέθηκαν ως σχόλια στα περιθώρια των σελίδων αποσπάσματα κειμένων του Ιωάννη του Χρυσοστόμου, του Βασιλείου του Μεγάλου και άλλων. Ο Κώδικας εκλάπη την άνοιξη του 1917 από τον βουλγαρικό στρατό κατοχής, στη διάρκεια επιχείρησης αφαίρεσης πολύτιμων βυζαντινών κειμηλίων, που εξαπολύθηκε ταυτόχρονα τόσο στην Ιερά Μονή της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης του Παγγαίου στη Δράμα, όσο και σ΄ αυτή του Τιμίου Προδρόμου στο Μενοίκιο Ορος των Σερρών, αλλά και από άλλα μοναστήρια της περιοχής. Το 1920, τρία μόλις χρόνια μετά την αρπαγή του, το χειρόγραφο βρέθηκε στις ΗΠΑ, στην κατοχή ενός Ευρωπαίου βιβλιοπώλη που πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναζητώντας αγοραστές. Το πούλησε στον Levi Franklin Gruber, ο οποίος μετέπειτα έγινε πρόεδρος της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής του Σικάγου. Το συγκεκριμένο κειμήλιο, όπως και άλλα σπάνια βιβλία που είχε στη συλλογή του ο Gruber, κληροδοτήθηκαν στη σύζυγό του, η οποία τα διέθεσε στη Σχολή, όπου παραμένει ως σήμερα. Το βιβλίο έχει τεκμηριωθεί, μελετηθεί και ψηφιοποιηθεί από τους υπευθύνους της Σχολής και φυλάσσεται στο ιστορικό της αρχείο ως μέρος της συλλογής Gruber. Στις αρχές του 2016, εκπρόσωπος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής, James Nieman και του ζήτησε την εθελοντική επιστροφή του χειρογράφου στο μέρος όπου ανήκει. Η απάντησή του ήταν αμέσως θετική.
Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω εκδηλώσεων, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, μαζί με τον δικηγόρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας και Ταμία του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Χρήστο Παπαθεοδώρου, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αμερικής κ.κ. Δημήτριο, με μέλη της συνοδείας του, όπως τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του νέου Προέδρου των Η.Π.Α. Ντ. Τραμπ, τον Πρωτοπρεσβύτερο Πατέρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κ. Αλέξανδρο Καρλούτσο καθώς και με τον Ελληνοαμερικάνο δικηγόρο Νέας Υόρκης κ. Γεώργιο Τσουγκουράκη ο οποίος ανέλαβε τους νομικούς χειρισμούς για την επιστροφή του κειμηλίου, αλλά και με τον πρόεδρο της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής του Σικάγο, αιδεσιμότατο κ. James Nieman, στους οποίους και δώρισε τον τόμο «1914 – 2014 εκατό χρόνια Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας» ο οποίος περιλαμβάνει την ιστορία του Συλλόγου από ιδρύσεώς του έως το 2014.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλο, για την άοκνες προσπάθειές του, αλλά και την εξαιρετική προσφορά του στην αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης του τόπου μας, καθώς και για την τιμή που επεφύλαξε στο Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας με τη συμμετοχή του στις ανωτέρω εκδηλώσεις.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας
Αναστάσιος Μ. Πούλιος